Diàlegs per una economia en transició
És l'economia estúpid!
Sobre el capitalisme:
- El capitalisme actual té una gran capacitat de canvi i un àmbit ampli d’explotació, no només el treball, sinó també la naturalesa i la despossessió a través de la factura de la llum o les hipoteques, o el treball no pagat de cures a les dones.
- El capitalisme segueix sent hegemònic perquè ha capturat la cultura i ideologia dominant. Genera una estructura de pensament, un pes en la psicologia de la gent, que dificulta que pensis d’una altra manera.
- S’ha de fer un esforç per poder canviar-lo, com s’ha fet en un munt de temes com el tabac o el medi ambient o els drets de la dona. Ara sembla que guanyar diners és la única raó de l'existència. ¿Però ho és? ¿I si la gent poguéssim viure amb menys? La viabilidad de las ideas es una cosa muy dinámica también.
- A més, la globalització econòmica i financera ha aprofundit la dependència econòmica de formes complexes i dinàmiques, limitant les possibilitats de crear relacions econòmiques i socials no capitalistes de forma independent del que pugui passar a la resta del món.
La disciplina acadèmica d’economia no té ni idea de què fer amb les polítiques econòmiques perquè, fins ara, la màxima capitalista ha sigut deixar fer al mercat. Llavors, amb la COVID s’ha demostrat la necessitat de l’Estat, i ningú sap com fer-ho.
Esmenes (1)
-
Creat el
06/05/2022 -
- 0
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
3 comentaris
les alternatives al capitalisme no són principalment poder establir relacions socials i econòmiques a escala local, o cooperatives, sinó assegurar que els drets socials i ecologics dels que ens hem dotat (més o menys) aquí s'estenen arreu, que no poguem comprar productes que han estat produits sense una protecció dels seus treballadors i del entorn natural, que no sorti més barato produir a la xina o bangla desh que aquí vaja... recuperar l'activitat industrial
El capitalismo no es un conjunto homogéneo. La guerra de Ucrania genera un cambio de ciclo. No es Ucrania vs Rusia, Es la OTAN vs Rusia. El Atlantismo con su adhesión incondicional a los intereses de EEUU esta poniendo el peligro la vigencia no solo del estado de bienestar, esta poniendo en peligro a la humanidad. La hegemonía de EEUU está cuestionada y en peligro de perder poder, el objetivo de EEUU es frenar el avance de China, la ruta de la seda, dificilmente lo logre, también India tiene intereses opuestos a los de EEUU. Ambas suman una población de 3.000 mill de hab itantes que necesitan una respuesta de la sociedad que el actual sistema capitalista con su obscena concentración de la riqueza nopuede ofrecerles. Africa también sufrfe guerras, hambrunas etc que tambiénrepercutirán sobre Europa por el ddsplazamiento de pobraciones con grandes indices de crecimien to (Nigeria) p.ej. Por eso luchas por el fin de la guerra es prioridad, dificilmente logremos mejoras económicas para los pueblos si previamente no logramos una paz duradera y la elimi ación de los privilegios de las trasnacionales, los paraisos fiscales y todos los mecanismos que facilitan el enriquecimien to obs ceno como lo demuestran los estudios de PIKETTY
SOBRE LA DISCIPLINA ACADÉMICA: El mainstream de las cátedras de Economía sigue basandose en el dogmandeoliberal, dogma que tuvo su debut de fuego con la aplicación del monetarismo fridmanianto con el golpe de Pinochet en 1973. D esde entonces parece que las políticas se subordinan a la decisión de los mercados. La plusvalía, la explotación de los gtrabajadores pasaron a estudiarse como casos particulares en sociología, ignorando que la explotación sigue, que el imperialismo existe, que las políticas monetarias y fiscales programadas desde los centros del poder llamase FMI y BCE obedecen a los intereses de las grandes corporaciones. El dogma neoiberal, el Consenso de Washington etc son la base teórica de lo que se enseña a los estudiantes de econom ía: los mercados deciden...quienes intervienen en los mercados y los condicionan: poderosos intereses económocos: cuatro grandes cerfealeras monopolizan y fijan precios internacionalesa su gusto y conveniencia, los países de la OPEP regulán la producción para regular el precio del petróleo, las multinacionales desplazan sus industria mano de obra intensiva a los países del sub desarrollo en buesca de mayor explotación de la manode obra, etc.
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...