Eix de Participació, Transparència i Govern Local
eix sectorial
Canvis a "Reunió de l'Eix del 9 de Novembre"
Descripció (Català)
-
-
Acta Reunió de l’Eix de Participació Transparència i Govern Local. 9 de novembre 2021
Punt 1.- Retorn Plenari, Relat i Cordi
Es comenten les passades reunions de Plenari i Sessió Coordinadora ampliada en motiu del procés participatiu de la Fira. Es recorda que tot el document de balanç del mandat de tot Relat i eixos que es va presentar al plenari està penjat al nostre espai del Decidim en aquest enllaç: Document balanç Relat i Eixos
Al darrer plenari l’Eix va presentar el balanç del mandat, reflectit en aquest resum:
La irrupció de la pandèmia ha reforçat la participació digital en detriment de la participació presencial i de proximitat. Els pressupostos participatius han estat el procés més significatiu del mandat on destaca la mobilització i l’autoorganització de la ciutadania. La sentència contrària al Reglament de participació ha estat un pas enrere en la posada en marxa dels mecanismes de democràcia directa que es van definir al 2017. L’aspecte pendent més important per l’Eix en aquest mandat i l’anterior és el d’apropar la política als barris, aprofundir en la descentralització als districtes i impulsar la cooperació públic-comunitària.
Balanç de mandat en polítiques de Participació, Transparència i G.Local:
- Consolidació i extensió del projecte Decidim, tant pel que fa al Decidim.barcelona, com a l’extensió de plataformes Decidim arreu de Catalunya, a nivell internacional i entre les organitzacions socials.
- Desplegament dels pressupostos participatius, amb un total de 76 projectes seleccionats i 64.571 persones participants al procés.
- Posada en marxa del Canòdrom-Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, un nou espai públic de referència a Barcelona pel que fa a innovació democràtica, participació ciutadana i cultura digital.
- Fòrum Jove: assemblea deliberativa actualment en funcionament, que al desembre farà recomanacions sobre les polítiques juvenils a dur a terme per l’Ajuntament
- S’han realitzat amb èxit diverses experiències de participació inclusiva en el marc de diferents processos participatius que s’han dut a terme
- Propera aprovació del nou Reglament de participació per subsanar la sentència d’anul·lació del Reglament de Participació aprovat al 2017.
Temes pendents:
- Reforçar els canals de participació als barris. Elecció directa de consellers/eres. Estatut del conseller/a. Descentralització als districtes.
- Crear canals de participació de les treballadores municipals i promoure l’horitzontalitat, la innovació i la transparència de l’Ajuntament. Gestió de RRHH democràtica.
- Impulsar un Pla per al desenvolupament de la cooperació publicocomunitària en la gestió d’equipaments i serveis, així com la promoció d’experiències de cessió de patrimoni ciutadà. Ampliar la coproducció de polítiques amb entitats i comunitats.
- Relacionar el procés participatiu del PAM/PAD amb el PIM i els pressupostos participatius. Millorar la rendició de comptes.
- Participació inclusiva: Incorporar mesures de participació inclusiva en tots els àmbits de la participació, establint processos i metodologies específiques per a fer-ho possible.
- Possibilitar altres mecanismes de democràcia directa ja que les consultes i les iniciatives ciutadanes s’han vist afectades sentència al reglament. Possibilitar l’autoorganització de la participació per part de la ciutadania.
Punts crítics del mandat:
- En certs aspectes, sembla que falta continuïtat amb el realitzat en el mandat anterior.
- Entitats i moviments socials demanen més escolta i participació.
Crítiques de l'Eix al funcionament de l’organització:
- La relació dels eixos amb el Grup Municipal no és fluida ni satisfactòria
- Ha mancat el retorn i el diàleg de l’organització amb el grup transversal de la Fira
- Cal millorar la democràcia interna
- Demanem més escolta i pes polític de les activistes
Sobre la sessió de Coordinadora del procés de la Fira, es va intervenir com a Eix i es va fer la següent intervenció:
El procés participatiu de la Fira és un procés que preocupa al nostre Eix, tant perquè vàrem participar al grup de la Fira com perquè és un debat molt important per la ciutat (al decidim també està penjada la Guia de debat sobre la Fira)
Aspectes que es van comentar:
- El Disseny del procés: es va demanar poder participar en el disseny del procés, des de l’organització i des de LaFiraoLaVida, però aquesta possibilitat no ha existit.
- L’àmbit territorial: És molt important que el procés tingui un abast de ciutat i no únicament als barris propers, cal fer un esforç des de l’Ajuntament perquè sigui un procés de ciutat.
- La Informació del procés: tot i que s’ha donat una informació urbanística extensa i de qualitat, es troba a faltar informació sobre la Fira com entitat, la seva activitat econòmica i el seu finançament públic. Cal que aquesta informació estigui disponible i cal posar en qüestió l’activitat firal de Montjuïc ara que està prevista l’ampliació de Gran Via i ara que s’ha traspassat a la Fira la gestió de els instal·lacions del Fòrum CCIB (1 de novembre 2021). També cal posar a l’abast informació sobre l’impacte ambiental de la Fira i sobre la necessitat d’habitatge de la ciutat.
- La Durada del procés i les sessions de debat: és un procés excessivament curt (4 de novembre a 31 de gener). Hi ha 4 sessions de debat per temàtiques diferenciades: Activitat econòmica, habitatge, equipaments i espai públic-mobilitat. No està previst recollir propostes ni votació sobre propostes o sobre els projectes que es puguin proposar. Com es farà la síntesi dels debats? Qui els farà? Com podrà la ciutadania elaborar propostes integrals amb aquests debats dividits per temàtiques?
Informació del procés a: https://www.decidim.barcelona/processes/FiradeMontjuic
Punt 2.- Procés electoral intern
Eleccions a l’ executiva: fins el 16 no es presenten oficialment les candidatures, ara s’està en la fase de demanar avals als diferents espais de l’organització.
Es presenta a la reunió la candidatura “Guanyem 2023” per dos dels seus membres (Tània i Joan ). Es tracta d’una llista continuista, de 8 actuals segueixen 6 persones, no continuen el Bárcena i la Kate perquè ja han fet 2 mandats.
La candidatura està formada per Jordi Martín, Bea, Ancor, Júlia, Eva Abril, Tània, Joan Busquet i Aitor i té l’objectiu de millorar l’enllaç amb el grup municipal i l’organització.
Joan: em presento per contribuir a l’organització en el debat polític, sobretot el més general, cosa que ens ajudaria a fugir del malestar de l’organització. Això es pot evitar fent que es participi activament en el debat polític. Els partits no poden ser els del No, sinó fer propostes que tinguin a veure amb les preocupacions de la gent. Aquesta és una organització fantàstica. Cal aprofitar al màxim els recursos de comunicació com el que serà La Futura.
Es pregunta als candidats per quina opinió tenen del paper dels Eixos i de Relat.
Tània: en moments que no hi ha programa no hem trobat la manera de què funcionin tots els eixos. Cal que el debat polític que baixi als espais, intentar una dinàmica participativa, i que hi hagi espais transversals, també amb territori.
MaJosé: el tema de rendiment de comptes del programa s’hauria d’enfortir.
Pere: penseu que l’organització s’ha consolidat? Hi ha eixos i territoris amb molt poca gent (habitatge, turisme...).
MaJosé: la gent acaba desapareixent físicament potser perquè no li troba utilitat a participar.
Joan: la gent es mobilitza quan veu que hi ha possibilitats que la seva intervenció sigui efectiva. La gent està molt desencantada, també per la pandèmia.
Sandra (s’incorpora a la reunió): al 2015 es va crear una estructura i cal revisar si ara aquesta estructura ha de continuar o no. Potser cal crear altres espais. Hi ha eixos que no funcionen perquè les persones no han pogut posar energia. A dia d’avui hi ha eixos que funcionen molt bé i altres que demanen relació amb el GM i altres que funcionen bé i que no tenen relació amb el GM. No estem en crisi participativa.
MaJosé: l’encapsulament ens impedeix saber el que s’està fent. La relació de territori amb el pensament és zero.
Eli: l’important és no perdre el talent, que no es perdi el talent activista.
Pere: el problema és més profund, no és per l’entusiasme o falta d’entusiasme de la gent, el problema és la presa decisions i com es prenen les decisions.
Què se n’ha fet del pla estratègic?? (pla d’acció) sí que s’han d’abordar canvis però hi ha estructures d’elaboració política que s’han de mantenir. Que l’eix d’habitatge no funcioni és per mi un problema gravíssim.
Les expectatives moviments socials també estan trencades, es pensava que es podria fer més influència sobre les decisions i això no ha estat així.
MaJosé: La realització de sessions transversals, és una idea a reprendre.
Després del debat sobre el paper dels eixos, s’acorda, com a Eix, donar l’aval a la candidatura
Punt 3.- Presentació de la Sandra, nova assessora de la regidoria de Participació
Es posa en comú amb la Sandra alguns aspectes rellevants del balanç de mandat com:
- L’impacte de la sentència judicial sobre el Reglament de 2017 i com això ha trencat la feina de tot el mandat anterior i la necessitat d’estalir altres mecanismes de participació directa.
- Els aspectes pendents i no abordats de participació als barris: elecció de conselleres, dinamització dels consells de barri, necessitat de reformar els espais de participació dels districtes, etc.
- La necessitat d’escoltar i establir confiança amb els moviments i organitzacions socials.
- Les dificultats que ha suposat en la participació la pandèmia i les visions diferents sobre participació amb els socis de govern.
- La necessitat de repensar òrgans de participació com el Consell de Ciutat, Consells de Barri, etc....
Es veu la necessitat de fer un balanç dels dos mandats i encetar un debat sobre cap a on s’ha d’encaminar el treball en participació del proper mandat.
Com a idea sorgeix la proposta de poder fer un debat obert a l’organització i preparar-lo bé abans. S’acorda seguir treballant aquesta proposta.
-
+
Acta Reunió de l’Eix de Participació Transparència i Govern Local. 9 de novembre 2021
Punt 1.- Retorn Plenari, Relat i Cordi
Es comenten les passades reunions de Plenari i Sessió Coordinadora ampliada en motiu del procés participatiu de la Fira. Es recorda que tot el document de balanç del mandat de tot Relat i eixos que es va presentar al plenari està penjat al nostre espai del Decidim en aquest enllaç: Document balanç Relat i Eixos
Al darrer plenari l’Eix va presentar el balanç del mandat, reflectit en aquest resum:
La irrupció de la pandèmia ha reforçat la participació digital en detriment de la participació presencial i de proximitat. Els pressupostos participatius han estat el procés més significatiu del mandat on destaca la mobilització i l’autoorganització de la ciutadania. La sentència contrària al Reglament de participació ha estat un pas enrere en la posada en marxa dels mecanismes de democràcia directa que es van definir al 2017. L’aspecte pendent més important per l’Eix en aquest mandat i l’anterior és el d’apropar la política als barris, aprofundir en la descentralització als districtes i impulsar la cooperació públic-comunitària.
Balanç de mandat en polítiques de Participació, Transparència i G.Local:
- Consolidació i extensió del projecte Decidim, tant pel que fa al Decidim.barcelona, com a l’extensió de plataformes Decidim arreu de Catalunya, a nivell internacional i entre les organitzacions socials.
- Desplegament dels pressupostos participatius, amb un total de 76 projectes seleccionats i 64.571 persones participants al procés.
- Posada en marxa del Canòdrom-Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, un nou espai públic de referència a Barcelona pel que fa a innovació democràtica, participació ciutadana i cultura digital.
- Fòrum Jove: assemblea deliberativa actualment en funcionament, que al desembre farà recomanacions sobre les polítiques juvenils a dur a terme per l’Ajuntament
- S’han realitzat amb èxit diverses experiències de participació inclusiva en el marc de diferents processos participatius que s’han dut a terme
- Propera aprovació del nou Reglament de participació per subsanar la sentència d’anul·lació del Reglament de Participació aprovat al 2017.
Temes pendents:
- Reforçar els canals de participació als barris. Elecció directa de consellers/eres. Estatut del conseller/a. Descentralització als districtes.
- Crear canals de participació de les treballadores municipals i promoure l’horitzontalitat, la innovació i la transparència de l’Ajuntament. Gestió de RRHH democràtica.
- Impulsar un Pla per al desenvolupament de la cooperació publicocomunitària en la gestió d’equipaments i serveis, així com la promoció d’experiències de cessió de patrimoni ciutadà. Ampliar la coproducció de polítiques amb entitats i comunitats.
- Relacionar el procés participatiu del PAM/PAD amb el PIM i els pressupostos participatius. Millorar la rendició de comptes.
- Participació inclusiva: Incorporar mesures de participació inclusiva en tots els àmbits de la participació, establint processos i metodologies específiques per a fer-ho possible.
- Possibilitar altres mecanismes de democràcia directa ja que les consultes i les iniciatives ciutadanes s’han vist afectades sentència al reglament. Possibilitar l’autoorganització de la participació per part de la ciutadania.
Punts crítics del mandat:
- En certs aspectes, sembla que falta continuïtat amb el realitzat en el mandat anterior.
- Entitats i moviments socials demanen més escolta i participació.
Crítiques de l'Eix al funcionament de l’organització:
- La relació dels eixos amb el Grup Municipal no és fluida ni satisfactòria
- Ha mancat el retorn i el diàleg de l’organització amb el grup transversal de la Fira
- Cal millorar la democràcia interna
- Demanem més escolta i pes polític de les activistes
Sobre la sessió de Coordinadora del procés de la Fira, que va tenir lloc el dilluns 8 de novembre abans de la reunió de la Cordi, es va intervenir com a Eix amb la següent intervenció:
El procés participatiu de la Fira és un procés que preocupa al nostre Eix, tant perquè vàrem participar al grup de la Fira com perquè és un debat molt important per la ciutat (al decidim també està penjada la Guia de debat sobre la Fira)
Aspectes que es van comentar:
- El Disseny del procés: es va demanar poder participar en el disseny del procés, des de l’organització i des de LaFiraoLaVida, però aquesta possibilitat no ha existit.
- L’àmbit territorial: És molt important que el procés tingui un abast de ciutat i no únicament als barris propers, cal fer un esforç des de l’Ajuntament perquè sigui un procés de ciutat.
- La Informació del procés: tot i que s’ha donat una informació urbanística extensa i de qualitat, es troba a faltar informació sobre la Fira com entitat, la seva activitat econòmica i el seu finançament públic. Cal que aquesta informació estigui disponible i cal posar en qüestió l’activitat firal de Montjuïc ara que està prevista l’ampliació de Gran Via i ara que s’ha traspassat a la Fira la gestió de els instal·lacions del Fòrum CCIB (1 de novembre 2021). També cal posar a l’abast informació sobre l’impacte ambiental de la Fira i sobre la necessitat d’habitatge de la ciutat.
- La Durada del procés i les sessions de debat: és un procés excessivament curt (4 de novembre a 31 de gener). Hi ha 4 sessions de debat per temàtiques diferenciades: Activitat econòmica, habitatge, equipaments i espai públic-mobilitat. No està previst recollir propostes ni votació sobre propostes o sobre els projectes que es puguin proposar. Com es farà la síntesi dels debats? Qui els farà? Com podrà la ciutadania elaborar propostes integrals amb aquests debats dividits per temàtiques?
Informació del procés a: https://www.decidim.barcelona/processes/FiradeMontjuic
Punt 2.- Procés electoral intern
Eleccions a l’ executiva: fins el 16 no es presenten oficialment les candidatures, ara s’està en la fase de demanar avals als diferents espais de l’organització.
Es presenta a la reunió la candidatura “Guanyem 2023” per dos dels seus membres (Tània i Joan ). Es tracta d’una llista continuista, de 8 actuals segueixen 6 persones, no continuen el Bárcena i la Kate perquè ja han fet 2 mandats.
La candidatura està formada per Jordi Martín, Bea, Ancor, Júlia, Eva Abril, Tània, Joan Busquet i Aitor i té l’objectiu de millorar l’enllaç amb el grup municipal i l’organització.
Joan: em presento per contribuir a l’organització en el debat polític, sobretot el més general, cosa que ens ajudaria a fugir del malestar de l’organització. Això es pot evitar fent que es participi activament en el debat polític. Els partits no poden ser els del No, sinó fer propostes que tinguin a veure amb les preocupacions de la gent. Aquesta és una organització fantàstica. Cal aprofitar al màxim els recursos de comunicació com el que serà La Futura.
Es pregunta als candidats per quina opinió tenen del paper dels Eixos i de Relat.
Tània: en moments que no hi ha programa no hem trobat la manera de què funcionin tots els eixos. Cal que el debat polític que baixi als espais, intentar una dinàmica participativa, i que hi hagi espais transversals, també amb territori.
MaJosé: el tema de rendiment de comptes del programa s’hauria d’enfortir.
Pere: penseu que l’organització s’ha consolidat? Hi ha eixos i territoris amb molt poca gent (habitatge, turisme...).
MaJosé: la gent acaba desapareixent físicament potser perquè no li troba utilitat a participar.
Joan: la gent es mobilitza quan veu que hi ha possibilitats que la seva intervenció sigui efectiva. La gent està molt desencantada, també per la pandèmia.
Sandra (s’incorpora a la reunió): al 2015 es va crear una estructura i cal revisar si ara aquesta estructura ha de continuar o no. Potser cal crear altres espais. Hi ha eixos que no funcionen perquè les persones no han pogut posar energia. A dia d’avui hi ha eixos que funcionen molt bé i altres que demanen relació amb el GM i altres que funcionen bé i que no tenen relació amb el GM. No estem en crisi participativa.
MaJosé: l’encapsulament ens impedeix saber el que s’està fent. La relació de territori amb el pensament és zero.
Eli: l’important és no perdre el talent, que no es perdi el talent activista.
Pere: el problema és més profund, no és per l’entusiasme o falta d’entusiasme de la gent, el problema és la presa decisions i com es prenen les decisions.
Què se n’ha fet del pla estratègic?? (pla d’acció) sí que s’han d’abordar canvis però hi ha estructures d’elaboració política que s’han de mantenir. Que l’eix d’habitatge no funcioni és per mi un problema gravíssim.
Les expectatives moviments socials també estan trencades, es pensava que es podria fer més influència sobre les decisions i això no ha estat així.
MaJosé: La realització de sessions transversals, és una idea a reprendre.
Després del debat sobre el paper dels eixos, s’acorda, com a Eix, donar l’aval a la candidatura
Punt 3.- Presentació de la Sandra, nova assessora de la regidoria de Participació
Es posa en comú amb la Sandra alguns aspectes rellevants del balanç de mandat com:
- L’impacte de la sentència judicial sobre el Reglament de 2017 i com això ha trencat la feina de tot el mandat anterior i la necessitat d’estalir altres mecanismes de participació directa.
- Els aspectes pendents i no abordats de participació als barris: elecció de conselleres, dinamització dels consells de barri, necessitat de reformar els espais de participació dels districtes, etc.
- La necessitat d’escoltar i establir confiança amb els moviments i organitzacions socials.
- Les dificultats que ha suposat en la participació la pandèmia i les visions diferents sobre participació amb els socis de govern.
- La necessitat de repensar òrgans de participació com el Consell de Ciutat, Consells de Barri, etc....
Es veu la necessitat de fer un balanç dels dos mandats i encetar un debat sobre cap a on s’ha d’encaminar el treball en participació del proper mandat.
Com a idea sorgeix la proposta de poder fer un debat obert a l’organització i preparar-lo bé abans. S’acorda seguir treballant aquesta proposta.