PROGRAMA 2023
#BarcelonaFutura Participa en la creació de la BarcelonaFutura
Envelliment 🧑🏽🦳👨🏿🦳👵🏻
L’envelliment és un repte per les societats actuals i, per tant, també ho és per les ciutats. A Barcelona, el 21% de la població té 65 i més anys i més de 800 persones tenen 100 o més anys, la gran majoria dones. L’any 2030 gairebé ¼ de la població tindria més de 65 anys.
El canvi demogràfic s’expressa en oportunitats i avantatges però també en necessitats que s’aguditzaran en un futur, especialment per les persones que poden tenir problemes de dependència o situacions de vulnerabilitat. A aquest context s’afegeix la pandèmia que ha tingut impactes especialment desproporcionats entre les persones grans. Vivim en una societat adultocràtica que ha demostrat, un cop més, que ni la infància ni el jovent, ni les persones grans són una prioritat.
Les persones grans són un col·lectiu heterogeni i divers amb voluntat i capacitat d’agència. Però també l’aïllament i la soledat és una realitat que viuen moltes persones grans a la ciutat. El final de vida sovint va acompanyat de l’aparició de major dependència i problemes de salut que habitualment les famílies solucionen en solitud amb un sistema de provisió pública encara incomplet. El procés d’envelliment és inseparable de la necessitat de repensar les cures i la seva atenció a la ciutat.
Per pensar la ciutat s’ha d’escoltar, aprendre i reconèixer els sabers i capacitats diverses. S’ha de promoure que les persones grans puguin exercir una ciutadania plena a partir de polítiques d’envelliment actiu i participatiu i de suport a la diversitat de demandes i necessitats. L’ajuntament ha de ser especialment proactiu quan es produeixen desigualtats i discriminacions i exigir compromís a altres administracions. Per això, el dret a la ciutat al llarg de la vida és el punt de partida per garantir un envelliment digne per a tothom.
Apostem per un model de ciutat a on les persones grans i el procés d’envelliment es considerin a totes les polítiques municipals:
- Reforçant la dimensió comunitària de tots els programes, projectes i serveis municipals i garantint un espai públic, un disseny urbà i mobilitat amigable i confortable per a les persones grans.
- Garantint la participació i el reforç del teixit comunitari per procurar serveis per decidir del seu futur i ser ben cuidats.
- Promovent l’envelliment digne posant la cura al centre, com cuidem i com reconeixem a qui cuida.
- Innovant en la prestació de serveis per a persones grans, reforçant els nous models atenció que aprofundeixin en la integració social i sanitària.
- Construint la ciutat i coproduint amb una perspectiva intergeneracional i cooperativa.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Em semblen bé aquestes línies generals. Cal que en la concreció les polítiques municipals s'aposti per serveis propis de qualitat, referents per d'altres. La proactivitat ha d'incloure l'empenta a d' altres administracions amb competències per a que duguin a terme les actuacions que els hi són pròpies en les necessitats de les persones grans. Totes les actuacions han de permetre que les persones usuàries dels serveis, o les seves representants quan elles no puguin, participin en les decisions que els afecta.
Carregant els comentaris ...