PROGRAMA 2023
#BarcelonaFutura Participa en la creaciĂł de la BarcelonaFutura
Generem Cultures đźŽđźŽĽđź‘©đźŹ»â€ŤđźŽ¨
Generem Cultures.
Transformem la ciutadania, transformem la ciutat.
Durant segles, Barcelona ha estat ciutat d’acollida, mestissa per naturalesa. Això l’ha feta esdevenir font mare de cultures i broll de la generaciĂł d’un ecosistema divers, ric i plural en l’à mbit de la creaciĂł de discursos artĂstics, filosòfics i convivencials que han esdevingut referent pel paĂs, l’estat, la mediterrĂ nia, Europa i el mĂłn. Per això volem parlar de cultures, en plural, i no de Cultura. Barcelona sempre ha estat rica i diversa en les seves manifestacions culturals, i n’estĂ orgullosa.
El darrer moment d’eclosiĂł d’aquesta profusiĂł va tenir lloc durant la transiciĂł, quan gent molt heterogènia va aconseguir posar l’estructura cultural de paĂs al centre de la construcciĂł social dels nostres carrers, i fer de les cultures de Barcelona eix vertebrador de la ciutat que coneixem avui. DesprĂ©s, però, van venir dècades de governs municipals en que la gestiĂł d’aquest ecosistema va consistir en la creaciĂł de grans estructures destinades a afavorir les indĂşstries culturals de la ciutat, afavorint sistemĂ ticament l’economia productiva del sector i descuidant al teixit creador de base. Els darrers anys, però, tot i haver patit la butal crisi del 2008, sumada al procĂ©s i la pandèmia, Barcelona ha treballat per recuperar l’esperit cultural que va fer de la ciutat un referent internacional.Â
Tota ciutat tĂ© dos planols que la configuren, el fĂsic i l’humĂ . Aquests darrers 8 anys hem treballat valentament i amb èxit en la transformaciĂł a futur del planol fĂsic de la ciutat i en millorar socialment les desigualtats del planol humĂ , i Barcelona ha esdevingut model internacional en aquests Ă mbits. Ara ens cal somiar en com volem que en el futur sigui la ciutadania d’aquesta ciutat. I per poder materialitzar aquest somni, ens cal fer de les polĂtiques culturals, un pilar fonamental de la construcciĂł de la ciutat que volem pel futur. Fer que el model cultural de la ciutat esdevingui model de ciutat, i referent mĂ©s enllĂ de Barcelona. En aquest sentit, els darrers anys s’ha desenvolupat i implementat el Pla de Drets Culturals que ha esdevingut una insignia, i cal continuar aprofondint en aquest sentit. Treballar per que tota la ciutadania de Barelona tingui garantit l’accĂ©s a les cultures que es generen a la ciutat ha estat un objectiu exitĂłs del pla. S’ha descentralitzat els espais d’exhibiciĂł cultural, fent molt mĂ©s accessible la cultura des de qualsevol indret de la ciutat, i hem generat models innovadors i pioners en la governança dels nous equipaments de la ciutat.
Per continuar treballant en aquest sentit, cal treballar en el dret a la cultura no nomĂ©s des de la ciutadania que n’ha de fer Ăşs, sinĂł des de quin espai la ciutadania pot crear-la i quins discursos se’n generen. Crear vol temps i, malauradament, el temps vol diners i això afecta als continguts i a les creadores.Si no garantim que les creadores disposen del temps i recursos que necessiten per crear, aboquem la nostra societat a conviure exclusivament amb discursos culturals generats per persones que no necessiten guanyar diners per subsistir i poden viure de “fer cultura”, generant uns discursos homogenis i homogeneĂŻtzants amb un biaix de classe evident. El mateix succeeix quan ens hem dotat d’infraestructures sense recursos per omplir-les de vida. És una tasca pendent de la gestiĂł de les polĂtiques culturals pĂşbliques el garantir el dret ciutadĂ a poder crear cultura sense precarietat, entenent, a mĂ©s, que afavorir la creaciĂł de discursos culturals des dels marges, generarĂ interĂ©s en les persones que els habiten a apropar-se a les cultures generades, de la mateixa manera que garantir que els equipaments tenen vida cultural en garanteix l’ús per part de les veĂŻnes.
Per això cal continuar implementant i anar mĂ©s enllĂ en les polĂtiques culturals que garanteixen el dret a l’accĂ©s a la cultura, tant des de l’ús com des de la creaciĂł, de tota la ciutadania de Barcelona, garantint-ne la igualtat d’oportunitats.Â
Per una ciutat de totes i per a totes, guanyem cultures, guanyem Barcelona.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no Ă©s apropiat?
0 comentaris
Carregant els comentaris ...
Deixa el teu comentari
Inicia la sessiĂł amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...