PROGRAMA 2023
#BarcelonaFutura Participa en la creació de la BarcelonaFutura
Salut 🩺👩⚕️⚕
L’estat de salut de les persones està determinat no només per raons biològiques si no per elements del context ja sigui ambiental, econòmic, social, etc. Els ritmes de vida accelerats, la contaminació de l’aire, les condicions de treball i l’habitatge, etc. poden contribuir a una mala o bona salut, tant o més que la qualitat de l’atenció sanitària. Aquestes mancances i les necessitat de salut s’accentuen i varien quasi bé en funció del codi postal.
En els darrers anys, i amb l’impacte clar de la pandèmia i la crisi socioeconòmica que l’ha acompanyat, hem vist un increment dels malestars emocionals i psicològics, impacte de la crisi medioambiental, i com algunes parts del sistema sanitari, especialment l’atenció primària patia per una infradotació recorrent. Alhora les nostres polítiques han seguit dirigint-se cap a la construcció d’una ciutat més saludable: polítiques urbanes que prioritzen la vida, polítiques de promoció i prevenció de la salut comunitària, etc.
Barcelona s’ha convertit en un referent de ciutat per les seves polítiques de salut i ha de seguir marcant aquesta línia, motor que ha impulsat serveis de salut d’altres administracions. La salut i la seva evolució son essencial pel bon funcionament de l’individu i de la societat com a col·lectiu, per això veiem la cura i l’atenció en salut com una necessitat transversal que ha de liderar-se amb polítiques referents, pioneres i que marquin un línia d’actuació.
La defensa del sistema públic de salut, objectiu primordial i que des del municipi tenim la responsabilitat d’obrir escletxes que permeten avançar en la millora del sistema. Serveis pioners per combatre desigualtats, com el dentista municipal o el servei psicològic gratuït Konsulta’m, Telèfon de Prevenció del Suïcidi, són alguns exemples que han constituït Barcelona com a ciutat capdavantera amb les seves polítiques de salut mental amb un Pla o un full de ruta Pla Salut Mental pioner i 4 clíniques odontològiques.
Una segona prioirtat és la promoció de la salut i la salut comunitària com un àmbit d’actuació prioritària de salut, especialment a través de programes a escoles i instituts i la promoció d’entorns comunitaris cohesionats, reforçant la política de Salut als Barris, ampliar el mapa d’actius de salut, etc.
Com deiem en un inici, la salut com a element transversal que formi part de totes les polítiques, ha sigut una prioritat que ens ha implicat una gestió coordinada, articulada i constant amb altres àrees i institucions.
Reforçar l’actual sistema sanitari és un dels nostres reptes, tot i no tenir les competències és de la nostra incumbència que l’atenció primària és la porta d’entrada de moltes persones a la salut pública. Cal augmentar el finançament del sistema amb una inversió del 25% i millorar les condicions dels professionals sanitaris i els centres. Seguir empenyent a altre administracions perquè ampliin els serveis inclosos a la cartera de serveis.
Encara hi han reptes a combatre com aconseguir més transparència dels òrgans de govern sanitari i una major participació de professionals i usuàries en la presa de decisions dels centres de salut. Reptes que s’han d’incorporar en el full de ruta que ja tenim i que cal seguir. En una societat envellida amb una crisi prolongada de salut mental, ara més que mai cal consolidar tots els serveis i iniciatives posades ja en marxa i seguir treballant perquè Barcelona segueixi sent una ciutat cuidadora, saludable i per a les persones.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
1 comentari
Carregant els comentaris ...
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...