PROGRAMA 2023
#BarcelonaFutura Participa en la creació de la BarcelonaFutura
Drets Animals 🐶🐈⬛️🐗
Ciutat amiga dels animals
La nostra defensa dels drets animals s’estructura en 4 principis: 1. Ètica ecològica, protecció de la biodiversitat; 2. Benestar animal, de tots els animals i tinença responsable; 3. La tortura no és cultura; 4. Salut pública i convivència a l’espai públic.
Partint d’aquest principis bàsics volem donar respostes valentes als nous reptes, amb una nova mirada perquè ens relacionem de forma diferent amb els animals, atenent les principals preocupacions dels nostres veïns i veïnes, dels que conviuen amb animals i dels que no hi conviuen. Unes propostes que prioritzin, en l’actual context de crisi climàtica, mitigar la gran pèrdua de biodiversitat. Cal actuar de forma immediata per protegir la biodiversitat, i fer-ho en tots els àmbits de convivència. És urgent, un canvi de model, abordant la salut humana, animal i ambiental en un sol paradigma. Això ens obliga a plantejaments radicalment diferents pel que fa a les polítiques i la gestió en benestar animal i protecció de la fauna.
Perquè ens preocupem de tots els animals, inclosos els animals dedicats a la producció, incloent fauna domèstica, urbana, exòtica, salvatge, l’anomenada invasora, així com vessants d’acció directa en interacció animal, educació ambiental, disseny de polítiques, gestió de poblacions, prevenció i mesures de protecció de la biodiversitat, campanyes de sensibilització i educació ambiental.
És necessari avançar cap a un model de ciutat que tingui en compte la seva fauna, tant en el disseny dels espais, amb espais de lleure i parcs pensat també pels animals, com alhora d'entendre les festes populars de una manera respectuosa i empàtica pels animals, que aposti per la pirotècnia de major lluminositat i de menor impacte acústic i que delimiti els usos indiscriminats de la pirotècnia no-professional, limitant els dies, horaris i/o espais d’utilització, senyalitzant-los adequadament i oferint alternatives segures per a persones sensibles i animals.
Per aconseguir aquest canvis es requereix d’una major formació i programes de sensibilització. Aquest programes han d’anar en dues lineas, per una part cap a les persones treballadores publiques que han de rebre més formació en la seva interacció amb tot tipus d’animals, domèstics i salvatges, per part de professionals de l’àmbit. I per una altres part amb programes contra el maltractament i l’abandonament a les escoles.
La preservació de la biodiversitat, tan escassa en entorns urbans, metropolitans, és un eix vertebral d’aquestes propostes. Degut a la convivència i a la dificultat de mantenir les necessitats dels animals en molts entorns, la prioritat serà la de preservar i re naturalitzar els entorns més adients, començant pel medi natural més proper i seguint per els grans parcs de la nostra ciutat. Potenciar la tornada d’espècies als entorns que ho permetin facilitarà l’equilibri ecològic.
La majoria la fauna exòtica enfronta grans problemàtiques d’abandonament i de tràfic il·legal, així com pràctiques de cria i compravenda sense criteris de benestar, una realitat que cal canviar.
Es important parlar de la fauna urbana tot i ser una categoria, ambigua i sense ús oficial habitual, inclou totes aquelles espècies que, degut als seus comportaments naturals oportunistes i generalistes, proliferen de forma desproporcionada en entorns urbans. Adaptant-se als recursos i als residus urbans generats pels humans, les poblacions creixen en grans quantitats, desequilibrant l’ecosistema en detriment d’altres espècies i afavorint la dispersió de patògens. Els controls poblacionals no cruents i el seguiment sanitari han de ser peces clau a l’hora de preservar aquestes espècies a nivell poblacional i individual, de cara a que puguin viure en complet benestar.
Si voleu saber més, teniu adjunt un pdf amb aquest text i algunes propostes que s'estan treballant des del Grup de Treball
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
0 comentaris
Carregant els comentaris ...
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...