PROGRAMA 2019
#BarcelonaFutura Participa en la creació de la BarcelonaFutura
La selecció de propostes es regeix per les següents normes:
- Pots donar suport a 10 propostes.
FER UNA CIUTAT COMPROMESA AMB LA SALUT MENTAL
La salut mental és tan important com la salut física, i una ciutat ha de generar contextos que afavoreixin el benestar psicològic. Segons l'enquesta de Salut de Barcelona, el 16,5% dels homes i el 19,9% de les dones estan en risc de patiment psicològic (problemes de l'esfera de l'ansietat i la depressió). A més, les problemàtiques de salut mental pateixen estigma, i la plena inclusió de les persones amb trastorns mentals segueix sent un gran repte. Cal assenyalar que el suïcidi és una important causa de defunció i sobretot en les persones joves.
A Barcelona, en els darrers 4 anys s’ha impulsat el primer Pla de Salut mental de la ciutat, amb lideratge municipal però amb àmplia participació de la resta de serveis públics i de les entitats de la ciutat. Cal continuar el treball perquè Barcelona sigui una ciutat que genera condicions de vida afavoridores de la bona salut mental i d'autonomia personal, així com continuar treballant per prevenir aquests problemes, i perquè les persones amb problemes de salut mental, amb dependències o sense, siguin ateses en serveis accessibles i de qualitat i es faciliti la seva inserció social.
Per tant, encara que l'atenció a les malalties sigui objectiu prioritari del sistema sanitari, amb clara responsabilitat autonòmica i amb molt marge de millora, promoure la salut mental de la ciutadania, treballar per la prevenció, vetllar per la inserció requereix un clar compromís local.
• Seguir implantant els programes establerts al Pla de Salut Mental 2016-22, avaluar periòdicament els avenços aconseguits, i definir un nou pla de llarga durada.
• Dotar tota la ciutat de punts d’educació i suport emocional. Consolidar l’ampliació de projectes de suport emocional a adolescents i famílies. Atendre els processos de dol en l’alumnat nouvingut.
• Seguir treballant per millorar els determinants de context que afecten la salut mental (com per exemple l’accés a l’habitatge i a l’ocupació).
• Exigir duplicar el pressupost sanitari per la salut mental ambulatòria i comunitària. Incrementar els recursos d’atenció domiciliària per persones amb problemes de salut mental.
• Donar suport a campanyes contra l’estigma i a projectes comunitaris per garantir la participació activa en la vida de la ciutat de les persones amb problemes de salut mental.
• Implantar un Pla de prevenció, detecció precoç i seguiment de la conducta suïcida.
Aquesta proposta ha estat acceptada perquè:
Ha estat validada des de l'equip de programa. Agraïm tots els comentaris i aportacions realitzades. L'equip creador de la mesura les rebrà de seguida.
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Conversa amb davidlopezheras
Soy médico y la salud mental está excesivamente medicalizada. Dado que casi no hay psicólogos clínicos en los centros de primaria, se acaba medicalizando muchas cosas que podrían resolverse con psicoterapia, generando personas más equilibradas para el futuro, que con psicofarmacos que sirven de parches temporales . Más psicólogos en la Centris de primaria
Més que més especialistes, que també, ens calen caminades, visites culturals, cura de les soledats, classes de ball, pràctiques de txikung, sortides a la platja, itineraris de memòria, ...Ui, el que guanyarem, llençant les medicacions a la bústia específica....de la farmàcia
Si esto también es necesario, también desde los centros cívicos se pueden crear grupos de duelo, de regulación emocional, mindfulness, yoga, meditación etc etc....pero específicamente a nivel de los centros de salud creo imprescindible que haya psicólogos de familia que estén allí cada día y no un día a la semana, haciendo terapia individual, grupos, terapia para mejorar o sueño sin fármacos, formando parte del equipo de atención primaria e incluso realizando sesiones para los propios trabajadores sanitarios que también lo necesitamos , gestión emocional. Gestión del stres...
Carregant els comentaris ...